Biohacking als technologische ontwikkeling - wat biedt het ons?

blog

Kunnen wij onszelf als mens verbeteren door biologie en technologie te combineren? Best een interessante vraag, niet waar? Steeds meer wordt er gezocht en geëxperimenteerd naar antwoorden. Denk aan implantaten voor meer geheugen, focus of intelligentie bijvoorbeeld. Of het wijzigen van DNA. Dit fenomeen noemen we biohacking. Hoe werkt dit precies en welke biohacking trends signaleren we? Hoe kunnen we het benutten als technologische ontwikkeling? En welke nadelen zijn er (nog)? De impact van biohacking op ons als mens lijkt groot te worden, in dit artikel neem ik je graag mee in de (nabije) toekomst van biohacking.

Wat is biohacking?

Biohacking is het inzetten van biologie en technologie om je lichaam optimaal te laten presteren. Je bent een biohacker als je hier persoonlijk mee experimenteert. Wij hadden laatst een biohacker op ons eigen Wonderland podium staan, op het Handpicked Festival. Peter Joosten is al enige jaren bezig om als biohacker zijn leven en lichaam te optimaliseren door biohacking. Een interessant verhaal, dat mijn interesse in dit fenomeen verder heeft aangewakkerd. Vooral biohacking als technologische ontwikkeling, omdat wij bij E-sites graag de nieuwste technologische mogelijkheden ontdekken. Het gaat hierbij dus om mensverbetering met behulp van technologie. We zien al verschillende mogelijkheden met biohacking ontstaan voor de gezondheidszorg. Maar eigenlijk zal onze hele maatschappij zal door deze ontwikkeling beïnvloed worden.

Wat is biohacking?

Self Tracking en geïmplanteerde chips

Op onze website zijn al meerdere artikelen te vinden over zelfregie in de zorg, wat inhoudt dat we als zorgconsumenten steeds meer zelf meten en doen om onze gezondheid na te streven. Er komen steeds meer tools om persoonlijke data op te slaan. We meten bijvoorbeeld veelvuldig of we genoeg bewegen op een dag. En of we goed slapen. 

Bij biohacking gaat dit nog een stap verder, denk bijvoorbeeld aan het implanteren van chips in je lichaam. Peter heeft ook een chip laten implanteren, in zijn linkerhand. Dit is een Near Field Communication (NFC) chip. Heel veel kan hij daar nu nog niet mee. Hij heeft data op zijn chip gezet en kan zijn telefoon ermee ontgrendelen, maar veel meer dan dat is het niet. Nog niet. Want wie weet welke mogelijkheden hier in de toekomst bij komen! 

Voor de zorg bijvoorbeeld, liggen er genoeg kansen met sensoren die als chips in ons lichaam geïmplanteerd worden en bijvoorbeeld real-time een hartslag, bloedsuikerniveau en andere biologische waardes meten. Volgens Peter zijn ze hier in Amerika al volop mee bezig. 

Andere al bestaande mogelijkheden zijn chips waarmee blinde mensen weer kunnen zien, en dove mensen weer kunnen horen. Mijn collega benoemde in een eerder artikel ook al eens ‘ingestibles’ in een blik naar de toekomst. Slimme medicatie wordt het ook wel genoemd. Dit zijn pillen met een minuscule chip die een signaal uitzenden, waarmee bijvoorbeeld het medicijngebruik van patiënten op afstand gemonitord kan worden.

In de bovenstaande voorbeelden gaat het veelal om toepassingen bij mensen die ziek zijn of een beperking hebben te helpen. Maar wat nou als het niet meer alleen gaat om verhelpen of genezen, maar om het upgraden van onszelf?

Van mensverbetering tot supermens

Biohacking next level is het aanpassen van ons DNA. Dit klinkt voor velen nog een beetje eng waarschijnlijk. En hoewel hier uiteraard veel meer ethiek bij komt kijken, wordt er ook al volop mee geëxperimenteerd. Op dit moment is DNA al heel nauwkeurig te wijzigen. Specifieke genen kunnen op ‘non-actief’ gezet worden bijvoorbeeld. Zo wordt het mogelijk om bepaalde emoties, zoals angst of twijfels, uit te schakelen. Maar ook ongewenste stukjes DNA vervangen door ander DNA is al mogelijk. En dit is iets moois natuurlijk, wanneer het ingezet wordt voor het genezen van ziekten. Maar tegelijk ook iets gevaarlijks, als mensen hier zelf mee gaan experimenteren. Desondanks ontstaat er steeds meer interesse in het om laten bouwen van ons DNA, om bestaande grenzen en beperkingen van ons als mens te overtreffen. 

Van mensverbetering tot supermens

Transhumanisme

Wanneer we het hebben over het doorbreken van onze biologische grenzen, wordt vaak de term ‘transhumanisme’ gebruikt. Het doel van transhumanisten is om ons menselijke vermogen uit te breiden. Denk aan levensverlenging of het verbeteren van ons cognitieve vermogen. Naast farmaceutische middelen, speelt hierbij ook technologie een steeds grotere rol. 

Zo wordt er geëxperimenteerd met ‘mind uploading’, oftewel een virtuele kopie maken van het brein. En wordt er voorspellend gesproken over ‘hersenen computer-interfaces’, waarmee we machines kunnen gaan bedienen met onze gedachten. Ook de term ‘superintelligentie’ komt steeds vaker voorbij. Hiermee wordt bedoeld dat machines zo slim zijn geworden en meer intelligentie bevatten dan mensen. 

Biohacking vs Big Data en Kunstmatige Intelligentie (AI)

Zoals eerder al gesteld, zijn we als mensen steeds meer bezig met het meten van onze eigen data. Hoewel we nu nog argwanend zijn om dit te delen, wordt dit naar verwachting in de toekomst steeds normaler. En veiliger.

Het delen van data biedt namelijk veel kansen. Je eigen data delen met je dokter bijvoorbeeld, kan een medisch proces aanzienlijk versnellen en verbeteren. En het ‘massaal’ delen van data kan zelfs baanbrekend zijn voor nieuwe innovaties, die uiteindelijk ons leven makkelijker maken. Zeker wanneer we veel data kunnen interpreteren, door er algoritmes op los te laten en patronen en trends uit te analyseren. Big Data kan biohacking dus versterken. 

Ook met toepassing van Artificial Intelligence (AI) kunnen interessante ontdekkingen worden gedaan. Vanuit medisch oogpunt bijvoorbeeld, kunnen ziektes mogelijk sneller ontdekt of zelfs bestreden worden. Maar ook commercieel en maatschappelijk gezien is het natuurlijk interessant wanneer mensen hun data meten en delen. Het combineren van data, vertelt zoveel over mensen. Het aanbod richting consumenten kan hierdoor steeds relevanter worden. En maatschappelijk gezien biedt het zeer waarschijnlijk nieuwe inzichten voor het oplossen van problemen. Het is alleen de vraag nog, hoe ver gaan we hierin? Aan het succes ligt de bereidheid van individuen om daadwerkelijk persoonlijke data te delen ten grondslag.

Biohacking vs Big Data en Kunstmatige Intelligentie (AI)

Hoe denk jij over biohacking?

We hebben het nu over de toekomst of mogelijk de nabije toekomst. Biohacking is geen sciencefiction, de eerste stappen zijn al gezet. Maar er zijn nog wel flinke drempels te nemen. Jezelf injecteren met vreemd DNA bijvoorbeeld, brengt zonder goede controle en onderzoek tenslotte heel wat risico’s met zich mee. En privacy speelt uiteraard een belangrijke rol. Ook ethisch gezien zijn er nog veel vragen en discussiepunten die behandeld en beantwoord moeten worden met een aanvaardbare ‘standaard’. 

Is mensverbetering wel wenselijk bijvoorbeeld? Of het creëren van superpowers? Hoe voorkomen we dat er (grote) verschillen ontstaan tussen mensen? In welke mate mag je met je eigen lichaam experimenteren? En welke gevolgen heeft dit voor onze maatschappij? 

Tegelijkertijd is dit proces niet tegen te houden. De ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op en de haalbaarheid wordt steeds concreter. Wetgeving en toezicht lopen nog ver achter. Maar wanneer transparantie, controle op kwaliteit en monitoring kan worden nageleefd, zal biohacking voor iedereen al snel heel dichtbij komen.

Bereid jij je er al op voor?