CES 2020 - opmerkelijk tech nieuws uit Las Vegas

blog

Als je baanbrekende innovaties aan de man wil brengen of je tech-savvy mind wil voeden met het nieuwste van het nieuwste op het gebied van consumententech, dan moet je op CES in Las Vegas zijn. Dit is dé plek waar alle nieuwe technische snufjes en ontwikkelingen gepresenteerd en beleefd worden. Met maar liefst 1000 sprekers, 4500 betrokken innovatieve bedrijven en meer dan 175.000 bezoekers, stap je hier de toekomst in. 

In januari was het weer zover. Was ik erbij? Helaas niet fysiek. Maar online heb ik CES 2020 nauwlettend in de gaten gehouden. Ik kan je dus vertellen wat mij is opgevallen. Zodat jij en ik er toch gewoon over mee kunnen praten! 

Tech nieuws van CES 2020  in Las Vegas

CES is het grootste tech evenement ter wereld. Heel veel tech nieuws wordt hier de wereld in geslingerd. Ik heb een paar interessante ontwikkelingen en innovaties geselecteerd:

Met ‘echte’ AI avatars van NEON is iedereen maakbaar

Is straks ‘iedereen’ te creëren met Artificial Intelligence (AI)? Die vraag is onder de aandacht gebracht door het bedrijf NEON, dat artificial humans creëert met computer generated karakters. Dit zijn graphics gebaseerd op AI. Op basis van bestaande shots van een persoon, worden met bewegingen, emoties en stemgeluid nieuwe video’s gecreëerd. Met nieuwe input, verkregen uit nieuwe data (door interacties en emoties), komen deze karakters uiteindelijk levensecht over. Deze, niet van echt te onderscheiden, geavanceerde artificial humans, kunnen dan dus een menselijke rol gaan vervangen: als je coach, je vriend(in), je personal assistant. En op dat punt, kan het de digitale wereld flink veranderen.

Op dit moment zijn deze artificial humans echt vooral nog computergedreven images, geen ‘echte’ mensen. Maar ik ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen, want dat AI als techniek tot wonderlijke dingen in staat is, is tenslotte al lang duidelijk. 

AI avatars CES Las Vegas

Apple’s screeningstechnologie helpt bij bestrijding misdaad

Apple was na een hele lange tijd weer present op het CES, met een innovatie die de wereld weer wat mooier maakt. Apple heeft namelijk een nieuwe screeningtechnologie die afbeeldingen op mogelijk kindermisbruik detecteert. Waar Apple zich in het verleden vaak beriep op het in stand houden van de privacy van gebruikers, en dus ook die van criminelen, is hier nu met een wijziging in het privacybeleid een verandering in doorgevoerd. Een mooie ontwikkeling die goed aansluit bij de tendens dat steeds meer grote techbedrijven hun krachten inzetten om misdaad te bestrijden. Accounts met inhoud voor kindermisbruik zijn dus voortaan in strijd met de vernieuwde servicevoorwaarden en worden dan door Apple uitgeschakeld.

In één swipe je nieuwe tattoo zetten met de Prinker inkjetprinter

Met een nieuwe inkjetprinter van Prinker heb je binnen enkele seconden een tatoeage op je lichaam geswipet. Heel eenvoudig, dankzij een bluetooth verbinding met een iOS of Android app op je smartphone. In de app heb je keuze uit duizenden tatoeages uit de online gallery van Prinker, maar ook uit designs die door mensen zelf ontworpen en toegevoegd zijn. Een speciale spray zorgt dat de dermatologisch geteste inkt niet gaat vlekken. Vervolgens heb je er minimaal een dag plezier van, daarna is hij weer af te wassen met water en zeep. 

Dus altijd al een tattoo willen hebben maar het laten zetten nooit aangedurfd? Of wil je liever wat meer variatie op je lichaam? Dan moet je deze nieuwe printer hebben. Er valt door organisaties ook goed te profiteren van deze innovatie. Met tijdelijke afbeeldingen, logo’s of pay-offs is veel extra zichtbaarheid te creëren voor een merk, project of event. Een mooie promotiemiddel dus voor op straat, bij events, bijeenkomsten of feesten. 

Prinker tattoo printer CES

Atmostic’s Ultra low-energy bluetooth chip zorgt voor batterijloos IoT tijdperk

Tijdens de jaarlijkse CES innovation awards competitie voor vernieuwende technologieproducten, was één van de erkende innovaties de ultra low-energy bluetooth chip van Atmostics. Met deze ‘M3 batterij vrije Bluetooth 5 SoC’ chip verbruiken IoT-apparaten veel minder energie om verbinding te maken. Zelfs zo weinig dat dat het IoT apparaten voor altijd batterijlevensduur kan geven. Er lijkt dus een batterijloos IoT-tijdperk aan te komen. Wat natuurlijk een wenselijke impact heeft op het milieu en tegelijkertijd de kosten voor batterij-onderhoud verlaagt. Kortom voordelen voor onze aarde en voor gebruikers. 

De M3-serie chip is geschikt voor bijvoorbeeld wearables, asset-trackers, beacons, afstandsbedieningen, toetsenborden en muizen. En daarmee zijn er veel mogelijkheden denkbaar op het gebied van Smart Home en Smart Cities, maar bijvoorbeeld ook in de Health en Automotive branche.

Dromen opwekken en lekker slapen met de iBand+ 

Deze kon niet in mijn selectie ontbreken. Een eigen klant was geselecteerd om haar product, de iBand+, op CES te presenteren! De iBand+ is een slimme draadloze hoofdband die je slaapcyclus analyseert, en waarmee je makkelijker in slaap valt en op natuurlijke wijze wakker wordt. Ook kan je met deze hoofdband heldere dromen opwekken. 

Een vernieuwende innovatie, waar we met E-sites al enige tijd aan meewerken. In 2020 komt de hoofdband daadwerkelijk op de markt. Ons mobile team ontwikkelt de app die gekoppeld is aan deze iBand+. Met de app stel je als gebruiker de hoofdband in en kun je alle analyses die de iBand+ van je slaap maakt bekijken. 

Nieuwsgierig? Neem dan eens een kijkje op iband.com.