De Google Home en Google Assistant. Wat moet je weten?

Blog

De Google Home en de Google Home Mini zijn sinds 24 oktober 2018 op de Nederlandse markt te koop. Met deze smart speakers kun je interacteren of gemakkelijk verschillende apparaten bedienen vanaf je bank. Deze voice-assistent in huis maakt alles nét even wat leuker en comfortabeler. Naast de Nederlandse bedrijven, die volop met voice bezig zijn, zit Google zelf ook niet stil. Het groeiende gebruik van smart speakers moet natuurlijk wel bijgebeend blijven; eind 2018 had al bijna de helft van alle Amerikanen een smart speaker. De ontwikkeling van de Google Assistant staat dus erg hoog op de prioriteitenlijst. En dat is ook wel te zien aan alle nieuwe functies die de laatste tijd in rap tempo aan de Amerikaanse assistent zijn toegevoegd. Ken jij onderstaande functies al?

Duplex nu beschikbaar voor selecte groep

Op het Google I/O ontwikkelaarsfestival in juni werd Duplex gedemonstreerd, wat veel ‘ooh’s’ en ‘aah’s’ vanuit het publiek teweeg bracht. De indrukwekkende, bellende assistent klonk erg realistisch en velen konden niet wachten om het in het dagelijks leven te gaan gebruiken. Voor een selecte groep in de VS is dit al in gebruik genomen. In een aantal steden is het namelijk al mogelijk om een reservering bij een restaurant te maken door het gebruik van Duplex. Hoe dit werkt? Vraag simpelweg aan jouw Google Assistant om een reservering te maken, waarna er aan je wordt gevraagd voor hoeveel personen de reservering is en welke tijd het beste uitkomt. Zodra de assistent alle informatie heeft, pleegt het zelf een telefoontje om de reservering te maken en voegt de afspraak toe aan jouw agenda. Mocht het restaurant op het moment van bellen niet geopend zijn, zal de Google Assistant de volgende dag automatisch nog een poging wagen.

Vertraagde vluchten voorspellen

Google gebruikt historische vluchtstatus data gecombineerd met machine learning om te voorspellen of je vlucht vertraging gaat oplopen. Deze voorspellingen zijn inmiddels zo goed dat Google met 85% zekerheid kan zeggen of de vlucht uiteindelijk vertraagd zal zijn. Vaak is deze informatie nog niet eens bekend bij de betreffende luchtvaartmaatschappij.

De Google Assistant zal deze informatie delen met diens gebruikers, wanneer zij bijvoorbeeld vragen: “Hey Google, is mijn vlucht op tijd?” Wanneer de Assistant op de hoogte is van de vluchtgegevens van de gebruiker, zal deze ook proactief de gebruiker op de hoogte brengen. Wanneer een vertraging voorspeld wordt zal de Assistant door middel van een notificatie op je smartphone details delen, zoals de vertraagde tijd en de reden van vertraging.

 

 

 

Reageren op een gesproken bericht

Een van de meest populaire toepassingen van de Google Home is de broadcastfunctie. Heb je meerdere speakers in huis? Ideaal! Er kan namelijk op elk apparaat een boodschap worden afgespeeld. Zo kan er vanuit de keuken worden omgeroepen dat het eten klaar is, waarna de boodschap wordt afgespeeld op elke Google Home speaker in huis. Om de broadcastfunctie helemaal compleet te maken, is  het nu ook mogelijk om te reageren op een bericht. Als jij boodschappen aan het doen bent en niet zeker weet of er nog melk in huis is, gebruik dan de assistant. Spreek een berichtje in met de vraag of iemand thuis in de koelkast kijkt of er nog genoeg melk is. Heb jij snel iemand, wie dan ook, in huis nodig? Met één oproep bereik je iedereen in huis. Iemand in huis kan vervolgens via de speaker reageren, waarna jij de reactie op je telefoon ontvangt. Boodschappen doen was nog nooit zo gemakkelijk!

Routines in de Android-klok app

Wat de assistent écht efficiënt maakt, is de ‘routinefunctie’. Deze functie houdt in dat er met slechts één commando een reeks aan handelingen wordt uitgevoerd. Zet bijvoorbeeld de tv uit, dim de lampen en speel tegelijkertijd een slaapliedje af en dat alles door één bevel. Deze routinefunctie is nu ook bruikbaar in de klok-app van Android smartphones. Dit zorgt ervoor dat de routine getriggerd wordt bij het uitzetten van een wekker, waardoor bijvoorbeeld automatisch alle lampen en het koffiezetapparaat aangaan, maar ook de agenda wordt besproken.

Voorlezen met Disney

De Google Home is echt een apparaat voor de hele familie, ook voor de allerkleinsten. Kinderen praten met het apparaat in een zogenaamde ‘pretty please’ omgeving, wat ze aanspoort ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ te zeggen tegen de digitale assistent. Naast alle standaardfuncties kan er ook een timer speciaal voor de kinderen worden gezet, die bijvoorbeeld in de stijl van Teenage Mutant Ninja Turtles afgespeeld wordt.

Ook voorlezen aan een kind wordt nu nóg specialer met de Google Home, door een samenwerking met Disney. De verhalen, uit een selectie Disney-boeken, worden tot leven gebracht door de toevoeging van muziek en geluid tijdens het voorlezen. De Google Home herkent precies waar je bent met voorlezen, zelfs als je een stuk overslaat of opnieuw vertelt.

Google Home Hub

De Google Home Hub is het nieuwste lid van de Home-familie en Google’s eerste eigen slimme speaker met een scherm. De ingebouwde Google Assistant kan nog steeds hetzelfde als op de gewone Google Home. Maar de toevoeging van een scherm zorgt ervoor dat je in één blik meer informatie binnenkrijgt over de zoekopdrachten, je agenda, een gekozen route en het weer. Daarnaast is het scherm natuurlijk erg geschikt voor het weergeven van foto’s en video’s en het volgen van recepten.

Taxi bestellen

Het bestellen van een taxi via Uber of Lyft is dagelijkse kost in de VS. Niet zo gek dat het via de Google Assistant ontzettend makkelijk is om een ritje te boeken via één van deze diensten. Geen discussie meer in de vriendengroep over wie er verantwoordelijk is voor het bestellen van een taxi; de Google Assistant neemt het over.

‘Hey Google, tell me something good!’

Het nieuws opvragen is één van de meest gebruikte functies van de Google Home. Bijhouden wat er gebeurt in de wereld is een belangrijk onderdeel van ons leven en dat doen we tegenwoordig dan ook meer dan ooit. Met zo’n grote nieuwsstroom lijkt het alsof er alleen maar slecht nieuws en problemen te melden zijn, terwijl dat echt niet zo is. Er gebeuren dagelijks leuke en fijne dingen om ons heen én problemen worden ook weer opgelost. Dit goede nieuws moet meer aandacht krijgen, vindt Google. Door de Google Home aan te spreken met: ‘Hey Google, tell me something good’, krijg je een korte samenvatting van al het laatste goede nieuws. Zo krijg je een perfecte balans tussen ‘goed’ en ‘slecht’ nieuws.

Digitale assistent steeds efficiënter

Deze nieuwe ontwikkelingen voor de Google Assistant en de Google Home hebben als gevolg dat de digitale assistent steeds efficiënter en nuttiger wordt. De wereld van voice is op deze manier goed op weg om verweven te worden in ons dagelijks leven. Nieuwsgierig geworden naar wat wij allemaal doen op dit gebied? Of wil je meer informatie over het gebruik van voice? E-sites heeft een gedreven team dat hier wel raad mee weet! Neem vrijblijvend contact op met ons.