De voordelen van Kunstmaan CMS

Blog

Een sterke technische oplossing begint doorgaans bij de keuze van een ontwikkelplatform en CMS (Content management System). E-sites kiest voor ieder project een oplossing die zo goed mogelijk aansluit bij het vraagstuk van de klant. Steeds vaker zien wij hierin dezelfde combinatie naar voren komen als beste oplossing: het flexibele open source framework Symfony in combinatie met het zeer gebruiksvriendelijke Kunstmaan CMS.

Welke voordelen heeft Kunstmaan voor de gebruiker van het CMS systeem? En voor de bezoeker? In dit blogartikel ga ik wat dieper in op de mogelijkheden en voordelen van Kunstmaan CMS.

“We combined over a decade of experience in designing and developing content management systems (CMS) with the Symfony framework (and community bundles), to create a set of bundles that enable you to create high quality, flexible and above all user-friendly CMS based websites without the hassle of creating the admin interface.”

-Kunstmaan

Kunstmaan en Symfony

De start van het Kunstmaan CMS ligt bij het gelijknamige internetbureau (Kunstmaan) uit België, dat recentelijk is overgenomen door Accenture. Kunstmaan CMS is een open source CMS en heeft inmiddels een grote en hechte community waarop continu doorontwikkeling plaatsvindt. Het onderliggende ontwikkelplatform Symfony speelt hierin een grote rol.

Symfony staat bekend om zijn enterprise architectuur; geschikt voor schaalbare, stabiele en veilige oplossingen. Een erg geschikt platform om complex maatwerk in te realiseren. Goed gedocumenteerd, breed inzetbaar en met ruime ondersteuning.

Net als andere open source CMS'en, zoals Wordpress en Drupal, heeft Kunstmaan een eigen uitwerking van verschillende functies, zoals onder andere content- en mediabeheer. We lichten een aantal belangrijke aspecten wat verder uit.

Pageparts

De basis van goed contentbeheer ligt bij het aanmaken van pagina's (Figuur 1). Binnen Kunstmaan CMS heb je de mogelijkheid om daarin verschillende ‘pageparts’ op te zetten. Pageparts zijn bouwblokken waarmee je een webpagina kunt samenstellen (Figuur 2). Dit kunnen eenvoudige tekstvelden of formulieren zijn, maar ook visuele elementen als foto’s en video’s. Door het gebruik van pageparts kan een beheerder veel variatie creëren. Pagina’s hoeven niet te voldoen aan strak gedefinieerde templates waardoor het eenvoudiger wordt om content effectief te visualiseren.

Kunstmaan Pagepart CMS

Rechten en rollen

Kunstmaan CMS biedt veel functionaliteit, maar ook opties om dit te beperken. Modules en acties waar een gebruiker geen toegang tot heeft worden verborgen. Zo kun je bijvoorbeeld een stagiair de bevoegdheid geven om items aan te maken, zonder dat je de mogelijkheid geeft om te wijzigen, verwijderen of publiceren.

Meertaligheid

Kunstmaan is meertalig en maakt het mogelijk om alle content, individueel per taal, te beheren. Kunstmaan biedt hierin een groot aantal opties. Zo is het onder meer mogelijk om content direct over te nemen vanuit een andere taal en zijn vertalingen eenvoudig te importeren en exporteren.

Gebruiksvriendelijkheid

Bij veel projecten ligt de focus op de voorkant van een applicatie - het gedeelte dat bezoekers uiteindelijk te zien krijgen. Hierdoor wordt er vaak minder aandacht besteed aan de beheermogelijkheden. Kunstmaan CMS is opgezet om gebruiksvriendelijk te zijn en vooral gebruiksvriendelijk te blijven, zonder daarin flink te moeten investeren. Een aantal belangrijke kenmerken zijn:

 • Het beheergedeelte is volledig responsive (eenvoudig mobiel te gebruiken).
 • Een duidelijke en goede preview-functionaliteit.
 • ​Content publicatie op basis van datum (content is gemakkelijk te plannen).
 • Versiebeheer: met één druk op de knop eerdere versies van een pagina inzien of herstellen.
 • ​Volledige vrijheid in het beheren van de URL-structuur van alle pagina’s.
 • Auto-aanvullen bij selectielijsten. Onmisbaar bij lange lijsten, maar ook handig als je de precieze schrijfwijze niet weet (Figuur 3).
 • Content Filters: deze filters zijn zelf samen te stellen (Figuur 3).
 • Exporteren van content naar bijvoorbeeld Excel of .CSV bestanden.
 • Eenvoudig interne of externe links opnemen (Figuur 4).
Gebruiksvriendelijkheid | Kunstmaan

SEO, Google Analytics & socials

Met een goed werkende applicatie alleen ben je er nog niet. Het is eveneens belangrijk om goed vindbaar te zijn. Om je daarbij te ondersteunen biedt Kunstmaan CMS het volgende:

 • Een Google Analytics Dashboard in het CMS (Figuur 5).
 • Een up-to-date sitemap van je content. Kunstmaan CMS genereert deze automatisch.
 • De mogelijkheid om per pagina social-velden in te vullen. Wanneer een bezoeker een pagina deelt op sociale netwerken als Facebook, LinkedIn of Twitter bepaal je zelf hoe dit eruit ziet.
 • Regelmatige updates die altijd rekening houden met de laatste wijzigingen in SEO-richtlijnen. Gelukkig maar, want deze richtlijnen blijven constant in beweging.
SEO, Google Analytics & socials | Kunstmaan

Geïntegreerde mediamanager

Kunstmaan CMS werkt effectief samen met diverse media en bestandstypen. Geüploade bestanden worden in Kunstmaan CMS permanent beschikbaar in de mediamanager. Dit werkt niet alleen fijner, maar biedt ook andere voordelen:

 • Minder (onnodig) gebruik van schijfruimte
 • Direct inzicht in media
 • De optie om een mappenstructuur te creëren
 • Een bestandswijziging zal direct op iedere plek aangepast worden
 • Wanneer een bestand wordt verwijderd in de mediamanager wordt deze op elke plek verwijderd.
 • Bulk-upload geeft de optie om meerdere bestanden tegelijkertijd te uploaden
 • Integratie met Aviary photo-editor. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid om afbeeldingen uitgebreid te bewerken in het CMS (Figuur6).
Geïntegreerde mediamanager | Kunstmaan

Elastic Search

Elastic Search, onofficieel de nummer 1 zoekmachine (open-source), is standaard opgenomen in Kunstmaan CMS. Snel en accuraat, met miljoenen rijen aan data.

 • Altijd up-to-date. Zodra CMS content wordt aangepast, worden de zoekresultaten direct bijgewerkt voor dit item
 • Synoniemen voor zoekwoorden
 • Fuzzy search (gedoogbeleid voor spellingsfouten)
 • Automatisch aanvullen
 • Sorteren op basis van zoekwoorden. Het zoekwoord in de titel van een pagina is belangrijker dan hetzelfde woord in de hoofdtekst.

De juiste oplossing voor jou

Kunstmaan CMS is dankzij zijn flexibiliteit erg geschikt voor het ontwikkelen van vele soorten maatwerk software: landingspagina’s, corporate sites, intranetten en complexe applicaties. Het gemak van Kunstmaan stelt de CMS gebruiker in staat om meer aandacht te besteden aan de toegevoegde waarde voor de klant en bezoeker.

Is Kunstmaan ook de juiste oplossing voor jouw organisatie? Benieuwd wat E-sites hierin voor je kan betekenen? Of heb je graag aanvullende informatie? Neem gerust contact met ons op!

De beste fit is de beste keuze

Tijd voor wat overzicht. Natuurlijk! Want het selecteren van een nieuw CMS is een pittig proces. Daar helpen we je graag bij. Met deze whitepaper krijg je inzicht in de verschillen tussen open-source, closed-source, saas en headless. Vervolgens nemen we je in 3 stappen mee langs belangrijke onderwerpen, die bepalend zijn bij voor het maken van jouw beste keuze. 

Na het lezen van deze whitepaper begrijp je welke optie het beste aansluit bij de wensen van jouw organisatie. Wel zo prettig, want het budget wil je tenslotte zo goed mogelijk benutten. Vul het formulier in en download vrijblijvend de gratis whitepaper!

Download de whitepaper!

Het is zover, de neuzen staan dezelfde kant op en er is budget vrijgemaakt voor een nieuw online platform. Maar er is veel keuze, als het gaat om een contentmanagementsysteem (cms). Waar is jouw organisatie het beste mee af? Het landschap van webplatformen is constant in beweging. Er zijn zoveel mogelijkheden voor de technologie: open- en closed- source, saas oplossingen en het opkomende ‘headless’. Ken jij de verschillen?