Digital Tech Trend 2021: Twinning is winning

blog

Niet meer weg te denken uit de trendlijsten en ook in 2021 verdient de trend Digital Twin een plekje in de ‘Digital tech trends 2021’-lijst. Er zijn met behulp van interactieve digitale replica’s van objecten (Digital Twins) nog zoveel efficiencyslagen te behalen door (onderdelen van) processen te digitaliseren. Daarnaast wordt het anno 2021 echt steeds meer toegepast en durven meer organisaties de stap te zetten en zich te verdiepen in de mogelijkheden die de replica’s kunnen bieden.

Innoveren met Digital Twins Digital

Twins beperken zich anno 2021 niet meer tot grote industriële bedrijven. Digital Twins ontstaan door data, machine learning en Internet of Things (IoT) te combineren. Die virtuele representatie van (complexe) objecten helpen allerlei organisaties in diverse sectoren te optimaliseren, innoveren en nieuwe services te bieden. In de praktijk hebben Digital Twins zich al bewezen. Grote en complexe objecten, zoals vliegtuigmotoren, boorplatformen en productiemachines kunnen tegenwoordig eerst digitaal ontworpen en getest worden voordat ze daadwerkelijk fysiek worden geproduceerd. Dat zorgt voor een enorme reductie van de risico’s om een niet-werkend object te produceren en maakt tegelijkertijd een enorme efficiëntieslag en kostenbesparing mogelijk.

Tech trends 2021 Digital Twin

Digitale replica’s voor bestaande objecten

Maar ook bestaande objecten plukken de vruchten van Digital Twins. Door de inzet van het 5G netwerk en de beschikbaarheid van IoT-sensoren maken Digital Twins een grote sprong vooruit. Door de sensoren, die aangesloten zijn op het fysieke product of in de fysieke ruimte, worden alle gegevens verzameld en verstuurd naar de Digital Twin. De digitale replica’s helpen bijvoorbeeld met het onderhoud van machines, maar ook lenen ze zich uitstekend voor opleidingsdoeleinden van bijvoorbeeld monteurs. Digital Twins zijn niet alleen geschikt voor machines of objecten. Startup Twindle (een samenwerking tussen Handpicked Labs en Techtenna ) heeft bijvoorbeeld een virtuele representatie gecreëerd van een complete hotelverdieping. Door analyses op de geplotte 3D-omgeving los te laten, onderzoeken ze wat het energieverbruik van de ruimte is, of er mensen aanwezig zijn en hoe gezond de ruimte is. De resultaten worden vervolgens gebruikt om waar nodig energiebesparende maatregelen te nemen of de leefomstandigheden van de ruimte te optimaliseren.

Voordelen voor jouw organisatie

Digital Twins zijn breed inzetbaar en leveren ontzettend veel voordelen op. Bovendien super interessant en leerzaam voor iedereen. Door te automatiseren en digitaliseren breng je kosten drastisch omlaag en win je tijd door efficiëntie. Processen worden geoptimaliseerd, onnodige downtime bij machines is verleden tijd en producten en diensten worden van betere kwaliteit. Welke processen of objecten in jouw organisatie kunnen wel een Digital Twin gebruiken? Onderzoek de mogelijkheden. Er gaat een wereld voor je open.

Benieuwd naar dé Digital Tech Trends van 2021?

Niet alleen Twinning is winning zorgt in 2021 voor veel kansen. Ook o.a. Hyperpersonalisatie en Internet of Behaviors zijn zeker de moeite waard om te onderzoeken. De Digital Tech Trends helpen jou met het inspelen op de juiste trends en kansen. Bereid je voor op de rest van 2021 en laat je inspireren! Download nu gratis en vrijblijvend de whitepaper ‘Digital Tech Trends 2021’!

Vraag de gratis whitepaper aan!