Expert review: 5 grote vacaturesites

Expert review.

Inleiding

Een goed werkende vacaturewebsite is essentieel om potentiële kandidaten voor je te winnen. Het is daarom belangrijk om eventuele struikelblokken te achterhalen. Wij namen zelf de proef op de som en onderzochten 5 grote vacaturewebsites op hun gebruiksvriendelijkheid. In deze blog delen we onze belangrijkste bevindingen. Doe er je voordeel mee! 
 

Eerste indruk


Op de homepage van Manpower is in eerste instantie veel te zien, maar weinig duidelijkheid. Aan transparante overlays geen gebrek. De ‘cookiemelding’ ligt over een andere overlay met zoekfunctie, interessante vacatures en artikelen die we écht niet mogen missen. Er gebeurt simpelweg te veel. 
 
Probeer de focus in dit geval te houden op één doel: het zoeken van vacatures. Dit zorgt ervoor dat meer bezoekers tot de juiste actie aangezet worden en er meer mensen solliciteren.
 

In tegenstelling tot de vorige homepage is het op de homepage van Unique direct duidelijk waar je zoektocht moet beginnen. Unique houdt het overzichtelijk en trekt alle aandacht naar één duidelijke zoekfunctie. Het lijkt in eerste instantie alsof je een postcode moet invullen, omdat dit als eerste wordt weergegeven. Maar gelukkig kun je ook zoeken op plaats; handig!
 

Gebruik van goede zoekfilter

Op de website van YoungCapital zoeken we op de functie ‘administratief medewerker’ in Breda. Direct verschijnt er een bevestiging van deze zoekopdracht, erg duidelijk! Vervolgens moet je naar beneden scrollen om de daadwerkelijke resultaten te zien. Het zoekresultaat is vrij onoverzichtelijk. Informatie staat opgesomd en titels zijn niet lekker leesbaar omdat ze dikgedrukt zijn.

Ook een korte samenvatting ontbreekt, waardoor je gedwongen wordt op individuele vacatures te klikken. Het gebruik van iconografie en een samenvattende tekst zou de structuur ten goede komen en de algehele ervaring verbeteren. 

Er verschijnt een oranje label met de tekst ‘topjob’. Maar de uitleg ontbreekt. Wat houdt dit precies in en waarom is dit een topjob? Meer duidelijkheid zou hier wenselijk zijn. 

Daarnaast werkt het filtersysteem erg intuïtief, waardoor je op een fijne manier filtert. Erg handig als je specifiek op zoek bent naar een vacature, die aan bepaalde eisen moet voldoen. Ook gekozen filters worden bovenaan duidelijk weergegeven, zodat je te allen tijde efficiënt kunt navigeren. Hierdoor zie je in één oogopslag wat je opties zijn en kun je deze eventueel verwijderen. Deze functionaliteit ontbrak bij veel andere vacaturesites en kan een grote impact hebben op de gebruikservaring. Zorg dus altijd voor duidelijkheid in het zoekproces.
 

Een opvallende header

We hebben de perfecte baan gevonden en klikken op de vacaturepagina om meer informatie te krijgen. De vacaturepagina voor ‘medewerker debiteurenbeheer’ bij Randstad ziet er als volgt uit:

Het eerste dat opvalt is de gigantische blauwe header. Deze eist te veel aandacht op waardoor de rest van de pagina een beetje wegvalt. Ook de sollicitatiebutton valt compleet weg, ondanks dat die zowel bovenaan als onderaan op de pagina staat. Deze zogenoemde ghost button moet om aandacht schreeuwen en kan het beste contrasterend gekleurd zijn zodat hij afsteekt tegen de achtergrond en beter opvalt. Uit een serie testen (CXL Institute) blijkt namelijk dat mensen er veel langer over doen om te klikken op een ghost button dan op een normale knop. Zorg er dus voor dat je primaire button opvalt!
 

De juiste sollicitatieflow


Op de website van Unique klikken we op een sollicitatieknop bij de vacature van ‘Financieel administratief medewerker’. Er verschijnt direct een formulier voor het invullen van een motivatie. Het lijkt erop dat we geen account hoeven aan te maken, dat scheelt tijd!

Helaas is het tekstveld erg klein en wordt er niet aangegeven uit hoeveel karakters de motivatie mag bestaan. Pas bij het benaderen van tweeduizend karakters verschijnt er een limiet. Sollicitanten voelen hierdoor geen druk om per se veel te schrijven, wat waarschijnlijk erg positief werkt. Zeker wanneer er weinig sollicitaties binnenkomen. 

Wil je de drempel om te solliciteren juist verhogen aan de voorkant? Zorg er dan voor dat sollicitanten verplicht een video meesturen. Dit zorgt over het algemeen voor meer gemotiveerde sollicitanten. Ook de screening van kandidaten gaat veel sneller, omdat je binnen enkele seconden al een goede eerste indruk hebt van een kandidaat.

Ook bij de volgende stap: ‘het uploaden van een cv’ wordt er niet duidelijk aangegeven welke formats worden geaccepteerd. Ook informatie over de maximale bestandsgrootte ontbreekt. Door deze informatie hier te vermelden, bespaar je een hoop tijd en frustratie bij de bezoeker. Het is natuurlijk zonde als een potentiële sollicitant op het laatste moment afhaakt.

Nog een poging

We proberen nogmaals te solliciteren, ditmaal op de website van Adecco. We klikken op de sollicitatiebutton voor de vacature ‘directiesecretaresse’. Direct verschijnt er een scherm dat om inloggegevens vraagt. Een account aanmaken is gelukkig snel gedaan en vereist enkel een e-mailadres.

Vervolgens verschijnt het hiernaast weergegeven scherm met aantal een duidelijke stappen. Helaas werkt de Google Drive upload nog niet. Er verschijnt een foutmelding dat dit nog niet wordt ondersteund. Het uploaden vanaf de computer gaat gelukkig eenvoudig en de vervolgstappen zijn erg duidelijk en gestructureerd. Gebruikers weten precies waar ze aan toe zijn en zullen meer geneigd zijn het gehele proces door te lopen. Daarnaast is het design strak en overzichtelijk door het minimale en effectieve kleurgebruik.

Een laatste check bij Young capital

Op de website van Youngcapital worden we eveneens door de stappen geleid en is het constant zichtbaar waar we ons precies bevinden. Toch verschijnt er bij de laatste stap iets verwarrends. Onderaan staat een grote oranje button met de tekst ‘verstuur sollicitatie’, dit lijkt dus de laatste stap in het proces. Het is wel de bedoeling dat er eerst een motivatie wordt toegevoegd. Er wordt aangegeven dat dit in de volgende stap mogelijk is. 

We besluiten om toch op de knop te klikken en gaan verder. Oeps! De sollicitatie is verstuurd en dat was helemaal niet de bedoeling. Er verschijnt een optie om een motivatiebrief te uploaden, maar er gebeurt niets. We typen dat het niet de bedoeling was om onze sollicitatie te versturen en worden opnieuw geconfronteerd met een bevestiging van de sollicitatie. Het wordt dus niet duidelijk, wanneer deze sollicitatie daadwerkelijk ontvangen is.

Door het sollicitatieproces op te delen in een overzichtelijke flow, voorkom je mogelijke verwarring. Vermijd hierbij het plaatsen van informatie dat als tegenstrijdig  wordt gezien.

 

De belangrijkste punten op een rij:

 1. 1

  Focus op je doelen

  Voor een organisatie: het efficiënt vervullen van zoveel mogelijk vacatures.

  Voor een sollicitant: het makkelijk zoeken naar de juiste vacatures.

 2. 2

  Belangrijkste functie: de zoekfunctie

  Een zoekfunctie is extreem belangrijk. Hoe makkelijker en overzichtelijker je dit inricht hoe makkelijker het is voor een sollicitant om de juiste vacature te vinden. Denk daarom goed na over hoe men een vacature kan zoeken en vinden op jouw vacature site.

 3. 3

  Duidelijke primaire buttons

  Uiteindelijk draait alles om die ene druk op de knop: ''solliciteer''. Zorg voor een duidelijke plaatsing en onderzoek manieren om je button nog meer op te laten vallen.

 4. 4

  Ga je voor een hoge of lage drempel?

  Lage drempel (lastig vervulbare functies): vraag een absoluut minimum aan informatie op. Maak het zo makkelijk mogelijk.

  Hoge drempel (makkelijk vervulbare functies): vraag om een creatieve video of voeg een extra vragenlijst toe. 

 5. 5

  Wees duidelijk

  Opvallend veel sites hebben nog verschillende stappen achter de ''verstuur sollitcatie'' knop zitten. Wees duidelijk! Versturen is een logisch einde voor veel sollicitanten, laat dit dan ook het einde zijn.

 6. 6

  Het belangrijkste punt: maak een flow!

  Neem alle voorgaande tips mee en teken voor jezelf een heldere flow! Verwerk hierin alles stap voor stap en kijk waar eventuele knelpunten kunnen onstaan.