Een Headless CMS - iets voor jouw organisatie?

Blog

Headless website (cms) - een korte intro

Het concept Headless CMS krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Headless website (CMS) is ontstaan ​​door veranderende eisen in het digitale tijdperk. Bedrijven willen de mogelijkheid hebben om gepersonaliseerde content over verschillende kanalen te verspreiden. Het resultaat? Een nog verder gepersonaliseerde ervaring wat op zijn beurt weer resulteert in meer betrokkenheid van de eindgebruiker. Wat een Headless CMS inhoudt en wat het jouw organisatie oplevert, heb ik in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Hoe werkt een Headless CMS?

Een website bestaat uit twee delen: de front-end en de back-end. Front-end is de presentatie van de website, hetgeen dat de bezoeker te zien krijgt. De back-end (het onzichtbare deel) is het beheergedeelte van een website, hier wordt de content ingevoerd. Dit wordt aangeduid met de term contentmanagementsysteem ofwel CMS.

Waar bij een normaal CMS de presentatie van een website en de content ervan in elkaar verweven zijn, is dit bij een Headless CMS losgekoppeld van elkaar. De 'head' (presentatie) wordt van de 'body' (content) gescheiden. Door dit te scheiden hoeft het CMS geen rekening meer te houden met design, templates of sitestructuren. Dit zorgt ervoor dat het CMS enkel wordt gevuld met content.

Een voorbeeld van de code bij een normale CMS zien we rechtsboven. Deze code wordt op de server door een template engine in de back-end omgezet naar HTML output die enkel door een internet browser gebruikt kan worden.

Bij een Headless CMS wordt de data via een API beschikbaar gesteld. Hierdoor kunnen ontwikkelaars gebruik maken van hun gewenste programmeertaal en is het mogelijk via een eigen werkwijze de front-end te bouwen.

Een voorbeeld van de data die de API teruggeeft staat in de afbeelding rechtsonder.

Broncode van Headless CMS tegenover een normaal CMS

Dezelfde content over meerdere kanalen verspreiden

Tegenwoordig wordt de digitale content van organisaties niet enkel en alleen gebruikt voor websites. Dezelfde content moet ook gebruikt worden voor mobiel en verschillende andere platformen.

Doordat een Headless CMS enkel pure content teruggeeft (zoals te zien in de Headless CMS voorbeeld code) biedt het de mogelijkheid om dit voor meerdere apparaten te gebruiken, denk aan websites, mobiele apps, smartwatches en zelfs voor Voice Applications.

Bij een normale CMS wordt dit niet standaard ondersteund. Om dit voor elkaar te krijgen zullen de developers een extra laag op het huidige CMS moeten bouwen, wat veel tijd kost. Een normaal CMS dat ook de mogelijkheid biedt tot het los aanbieden van content wordt met de term 'Decoupled CMS' aangeduid.

We weten niet wat de toekomst ons brengt en welke apparaten er uitgevonden gaan worden. Misschien gebruikt het apparaat van de toekomst helemaal geen internetbrowser en moet de content op een andere manier weergegeven worden. Doordat er gebruik wordt gemaakt van pure content biedt een Headless CMS meer flexibiliteit om in te spelen op de mogelijkheden van de toekomst.

Infographic Content - Headless CMS - API

Wat heeft het nog meer te bieden?

Een Headless CMS biedt de mogelijkheid voor developers en content creators om tegelijkertijd aan het werk te gaan, waardoor projecten sneller afgerond kunnen worden. Het is voor content marketeers/copywriters makkelijk in gebruik te nemen doordat het systeem zich focust op enkel het creëren van pure content.

Het biedt de front-end developers flexibiliteit in de keuze welke technieken ze gebruiken om de website weer te geven. Complete rebuilds of redesigns van websites zijn goedkoper en zijn sneller af te ronden omdat er aan de backend niks veranderd hoeft te worden.

De meeste Headless CMS systemen beschikken over hoogwaardige servers die gebruik maken van zeer geraffineerde security systemen. Dit betekent dat het risico voor bijvoorbeeld DDOS aanvallen wordt beperkt. Doordat een Headless CMS is losgekoppeld van de front-end en zich op een andere server bevindt, kan de toegang tot de CMS simpelweg verborgen worden. Dit vermindert het risico op anonieme aanvallen.

Wat zijn de nadelen van een Headless CMS?

Doordat een Headless CMS zich niet bezighoudt met de presentatie van een website, moeten developers meer functionaliteiten, de navigatie bijvoorbeeld, zelf ontwikkelen.

Het concept van pagina’s of sitemaps bestaat niet in een Headless CMS. Content marketeers/copywriters moeten zich aanpassen aan het feit dat enkel inhoud in zijn pure vorm ingevuld kan worden, onafhankelijk van de presentatie of apparaat waarop het getoond wordt.

Een Headless CMS leent zich voor websites die voornamelijk uit content bestaan. Het leent zich minder goed voor maatwerkoplossingen waar veel back-end logica voor gemaakt moet worden. Denk hierbij aan een maatwerk zoekmachine logica of grootschalige data imports.

Meer lezen?

Nu je wat meer weet over Headless CMS, hebben we nog een toffe blog. Je leest hier een verdieping in de keuzemogelijkheden. Lees : Welke Headless CMS platformen zijn er?

Hoe kies je het juiste cms?

Het is zover, de neuzen staan dezelfde kant op en er is budget vrijgemaakt voor een nieuw online platform. Maar er is veel keuze, als het gaat om een contentmanagementsysteem (cms). Waar is jouw organisatie het beste mee af? Het landschap van webplatformen is constant in beweging. Er zijn zoveel mogelijkheden voor de technologie: open- en closed- source, saas oplossingen en het opkomende ‘headless’. Ken jij de verschillen? 

Tijd voor wat overzicht. Natuurlijk! Want het selecteren van een nieuw CMS is een pittig proces. Daar helpen we je graag bij. Met deze whitepaper krijg je inzicht in de verschillen tussen open-source, closed-source, saas en headless. Vervolgens nemen we je in 3 stappen mee langs belangrijke onderwerpen, die bepalend zijn bij voor het maken van jouw beste keuze. 

Na het lezen van deze whitepaper begrijp je welke optie het beste aansluit bij de wensen van jouw organisatie. Wel zo prettig, want het budget wil je tenslotte zo goed mogelijk benutten. Vul het formulier in en download vrijblijvend de gratis whitepaper!

Download de Whitepaper.