Hyperledger: de tweede bruikbare blockchain tool

Blog

In mijn vorige blog heb ik je kennis laten maken met Ethereum. Een van de vele tools die je nu al kan inzetten om je applicatie te decentraliseren. In dit artikel gaan we het hebben over het Hyperledger project genaamd Fabric. Een project waar we heel enthousiast van worden!

Hyperledger?

Hyperledger is een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen zoals Intel en IBM.  Doel? Het samenbrengen van individuele blockchain kennis. Samen wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van open protocollen, open source applicaties en het standaardiseren van technieken omtrent blockchain. 

Voor ons als digitaal bureau houdt dit in dat we het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. Het wordt makkelijker om blockchain te gebruiken en hierdoor ligt de investering lager.

Voor jou houdt dit in dat je straks niet vast zit aan één blockchain provider. Het doel van de Hyperledger samenwerking is namelijk dat verschillende blockchain technologieën met elkaar samen kunnen werken. En dus ook met Fabric.

Een veilig en betrouwbaar netwerk: Fabric

Bij een openbaar blockchain netwerk, zoals Ethereum, is het voor iedereen mogelijk om de transacties die voorbijkomen te lezen. Dit is voor een persoonlijke online bestelling bij een webshop niet zo’n groot probleem. Maar voor organisaties houdt dit in dat je concurrenten kunnen zien wat voor prijsafspraken jij hebt gemaakt met je leveranciers. Niet gewenst dus.

Met deze gedachte is Fabric ontwikkeld. Fabric is namelijk een open source, modulair blockchain netwerk met als doel een veilig en betrouwbaar netwerk van netwerken te creëren.

Een netwerk van netwerken

Met Fabric kan één applicatie in meerdere netwerken zitten. Denk bijvoorbeeld aan de bakker om de hoek. Om brood te kunnen bakken heeft hij wat ingrediënten nodig. De bakker sluit daarom een overeenkomst af met een groothandel, waarvan hij regelmatig producten ontvangt. Daarnaast maakt de ondernemer regelmatig geld over om de facturen te betalen. Hij kan in zo’n scenario een blockchain netwerk opzetten waar alleen de groothandelaar, transporteur en de bank aan kunnen deelnemen. Zo voorkomt hij dat de concurrent inzage heeft in zijn inkoopgegevens.

Daarnaast kan de bakker met behulp van Fabric aangeven wat voor data de transporteur kan inzien. Het netwerk zorgt ervoor dat de rollen en rechten ook daadwerkelijk gehandhaafd worden.

Wat zijn de voor- en nadelen van Fabric?

Doordat Fabric ontwikkeld wordt door Hyperledger ben je straks niet afhankelijk van één blockchain provider. Veiligheid, modulariteit en flexibiliteit staan bij Fabric voorop. Het is bedoeld om toegevoegde waarde te bieden voor bedrijven,  ongeacht welke industrie. Daarnaast schenken bedrijven zoals IBM veel aandacht aan de ontwikkeling van deze blockchain technologie. Hierdoor gaat de ontwikkeling van het netwerk erg snel.

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Maar de initiële investering van Fabric ligt hoger dan bijvoorbeeld bij een kant en klaar netwerk als Ethereum. Om Fabric in te kunnen zetten, is er namelijk veel technische kennis nodig. Fabric biedt de basis en middelen aan om een eigen blockchain netwerk te bouwen en om je applicatie te decentraliseren. Het daadwerkelijk opzetten zal dus door jezelf (of een technisch partij) gedaan moeten worden.

Wil je meer weten over Hyperledger of Fabric? Dan biedt IBM een gratis online cursus aan waar je zonder technische kennis kan instappen, of neem contact op met ons voor hulp en informatie!

Vind jij het ook leuk om met dit soort nieuwe ontwikkelingen bezig te zijn? Neem eens een kijkje bij onze vacatures