iOS 13 release - de impact op iOS apps

Blog

iOS 13 is gereleased! De nieuwe softwareversie wordt momenteel wereldwijd uitgerold. App developers kregen eerder al de mogelijkheid om de programma’s waarin apps ontwikkeld worden aan te passen naar de nieuwe iOS 13 standaarden. Hiermee is het mogelijk om apps geschikt te maken of te optimaliseren voor de nieuwe softwareversie. Bij E-sites is iOS 13 vanaf vandaag dus ook de nieuwe standaard. Maar een nieuwe release van iOS software, betekent automatisch nieuwe mogelijkheden en vaak ook nieuwe vereisten. Benieuwd naar de impact van iOS 13 op apps? Lees dan mee!

Impact iOS 13 op apps - code checks bieden uitkomst 

Om de invloed van iOS 13 op apps te achterhalen, voeren we bij E-sites code-checks uit. Het kan namelijk voorkomen dat sommige elementen of functionaliteiten in een app niet meer werken met de nieuwe softwareversie. Bovendien gaat een grote iOS update altijd gepaard met een update in het ontwikkelprogramma Xcode, wat eveneens impact kan hebben. In dit geval is Xcode 10 geüpgraded naar Xcode 11. 

Als we onderzoeken wat de effecten zijn van een nieuwe softwareversie op een app, dan builden we de app tegen de nieuwe iOS SDK, nu dus de iOS 13 SDK. Dit houdt in dat de nieuwste iOS blauwdruk is ‘meeverpakt’, waardoor we gebruik kunnen maken van de nieuwste software mogelijkheden. Met de beta-release die voor developers ruimschoots voor de daadwerkelijke release uitkomt, konden we al kijken of bepaalde dingen fout gaan. Zo hebben we al een aantal belangrijke punten die we in de gaten houden. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet.
 

Impact iOS 13 op apps - code checks bieden uitkomst

iOS 13 toestemming Bluetooth in onboardingsproces

In iOS 13 is het verplicht om bij bluetooth-apps de gebruiker toestemming te vragen voor het op de achtergrond draaien van een bluetooth verbinding. Als je dit niet doet, crasht de app. We hebben bij E-sites aardig wat bluetooth apps ontwikkeld. In deze apps wordt het dus noodzakelijk om een aanpassing door te voeren waardoor gebruikers, bijvoorbeeld meteen in het onboardingsproces, toestemming kunnen geven.

Swift upgrade wenselijk

 

We builden de app tegen de laatste versie van programmeertaal Swift, de door Apple ontwikkelde programmeertaal. E-sites bouwt alle nieuwe apps in Swift en sinds Xcode 11 is Swift 5 beschikbaar. Deze versie bevat wat kleine aanpassingen aan sommige methoden en classes. Om over te stappen naar de nieuwste versie, hebben we in sommige gevallen van foutmeldingen en waarschuwingen op te lossen. Ons advies aan klanten is eigenlijk altijd om ook de Swift upgrade door te voeren. Omdat veel (externe) libraries, bestaande stukjes code die je kunt (her)gebruiken in de opzet van jouw app, dit ook doen. Bovendien bestaat de kans dat deze libraries in de toekomst niet meer backwards compatible zijn met een oudere versie van de programmeertaal. Dat wil je bij doorontwikkeling van een app natuurlijk voorkomen. Wanneer je dit uitstelt, wordt de impact alleen maar groter.

Swift upgrade wenselijk

iOS 13 aanpassingen nieuwe toestellen 

De iPhone 11 is nog niet beschikbaar helaas. Als deze uitkomt, testen we apps uiteraard op het nieuwste iPhone toestel. Voor nu verwachten we weinig tot geen impact ervan op onze apps, omdat we apps bij E-sites altijd al responsive opzetten. Hierdoor reageren ze flexibel op verschillende schermgroottes. Dit is dus wel een belangrijke voorwaarde, om de impact van nieuwe softwareversies beperkt te houden. 

Nieuwe functionaliteiten iOS 13 release 

iOS 13 gaat gepaard met een hoop aantal nieuwe functionaliteiten, waar we erg naar uit kijken. Eén daarvan is het gebruik van de dark-mode. Het grootste voordeel van deze dark-mode is dat het je ogen beschermt tegen het witte licht van je beeldscherm. Het vermindert de hoeveelheid blauw licht waar je gedurende de dag mee in aanraking komt en verlengt bovendien de levensduur van je batterij. Dark-mode kan een goede toevoeging zijn voor je app, als je wil bijdragen aan de bescherming van ogen. Dit betekent dus wel dat je een special dark-mode design moet doorvoeren op jouw app, zodat je precies weet hoe jouw app er in de dark-mode uitziet. 

Andere nieuwe mogelijkheden die de iOS 13 software faciliteert zijn nieuwe filtermogelijkheden met betrekking tot locatievoorzieningen, waardoor je privacy beter te beschermen is. Ook iOS Kaarten heeft een update gekregen met gedetailleerde precisie voor adressen, en meer landschappen. Ook leuk: er is een nieuwe ‘look around feature’ toegevoegd, vergelijkbaar met Google Streetview.

Nieuwe functionaliteiten iOS 13 release

Jouw iOS-app aanpassen op iOS 13? 

Een grote software update betekent niet altijd dat je app die gemaakt is voor een oudere versie niet meer voldoet. Maar wanneer je de app klaar laat maken voor iOS 13, kunnen er problemen ontstaan. Afhankelijk van het soort problemen, kun je overwegen om over te gaan. Zo weet je zeker dat je gebruikers de gewenste gebruikerservaring blijft bieden. Zeker als je aan doorontwikkeling werkt, is dit een logische keuze. Wanneer veel van je gebruikers overstappen naar iOS 13, wordt het zelfs noodzakelijk.

Jouw iOS-app aanpassen op iOS 13?