Social Intranet vs Digital Workplace

Blog

Korte verbindingen en vlotte communicatie zijn een must geworden in onze samenleving. Social media is niet meer weg te denken uit ons leven. Ook op de werkvloer zorgen social tools voor een eenvoudige en effectieve samenwerking. Hoe groter de organisatie, hoe groter de uitdaging om effectief te communiceren. Vanuit deze gedachte zijn verschillende mogelijkheden ontstaan, zoals een Social Intranet of een Digital workspace. Beide platformen zijn uitstekende oplossingen en stimuleren werknemers om zo efficiënt en effectief mogelijk te werken. Maar wat zijn precies de verschillen? En welk platform past het best bij mijn organisatie?

Social Intranet

Het social intranet is een samenwerkingsplatform dat zich voornamelijk richt op interactie. Communiceren via externe applicaties wordt overbodig. De beste elementen en functies van deze applicaties zijn verwerkt in het social intranet. Medewerkers staan direct met elkaar in verbinding en samenwerking wordt niet gelimiteerd door afdeling, organisatie of locatie. Een social intranet is niet alleen effectiever dan het traditionele intranet, maar vergroot ook het werkplezier door het menselijke aspect.

Digital Workplace

Om eenheid en interactie te kunnen faciliteren, moeten organisaties op een andere manier gaan organiseren. Het intranet is groeit steeds meer richting een digital workplace. Het startpunt van alle informatie, applicaties en communicatie - volledig met elkaar verbonden en geïntegreerd met de achterliggende systemen. Al je benodigdheden zijn beschikbaar vanuit de digital workplace waardoor het onnodig wordt om externe applicaties en bronnen te gebruiken. Een digital workplace is niet zo maar een tool; het is dé werkomgeving waar je dag in dag uit werkt. 

Deze digitale werkomgeving is gericht op flexibele en transparante communicatie. Het openbaar delen van ideeën, voorstellen en werk wordt hierin gestimuleerd, ook als deze zich nog in de beginstadia bevinden. Feedback is direct te ontvangen, werkwijzen worden vastgelegd en iedereen binnen de organisatie krijgt de mogelijkheid hiervan te profiteren.

Werknemers staan voorop! De toegevoegde waarde voor werknemers maakt een digital workplace belangrijk. Een dynamische landingspagina presenteert de belangrijkste discussies en informatie van een groot aantal bronnen en kringen. Deze informatie wordt specifiek op jou aangepast en verschilt per gebruiker zo veel mogelijk van waarde te zijn. Hierdoor ben je in een oogopslag op de hoogte van de laatste en belangrijkste ontwikkelingen binnen de organisatie.

Wat is het verschil tussen een social intranet en een digital workplace?

Er bestaat soms wat onduidelijkheid over de begrippen, maar intranet en digital workplace staan wel degelijk voor iets verschillends. Het social intranet ontstond vanuit het traditionele intranet en focust zich voornamelijk op interactie. Het biedt de mogelijkheid om effectief te communiceren, maar blijft binnen de grenzen van een intranet. 

Een digital workplace gaat nog een stapje verder. Het sociale aspect wordt in alle processen verweven om meer verbondenheid te creëren binnen een organisatie. Via een digitale werkplek vind je content door mensen, en mensen door content.

Welke oplossing is het meest geschikt voor jouw organisatie?

Zowel een social intranet als een digitale werkplek kunnen de juiste oplossing bieden voor je organisatie. Dit hangt af van je wensen, de betrokkenheid van werknemers en het soort werkzaamheden. Wat zijn bijvoorbeeld de huidige communicatiemiddelen? De mogelijkheid om effectief te communiceren is steeds belangrijker geworden en een social intranet sluit goed aan bij deze norm. Het kost veel inspanning om een losstaand intranet van de grond te krijgen. Collega’s moeten ervoor openstaan om hun manier van werken te veranderen.

Een digital workplace veranderd niet alleen de communicatiestructuur, maar de complete digitale werkomgeving van een organisatie. De hervorming zal groter zijn en meer tijd kosten dan bij de overstap naar een social intranet. Toch groeit de acceptatie van verandering vaak sneller, omdat medewerkers meer betrokken zijn bij de algehele ontwikkelingen. Een digitale werkplek komt pas tot zijn recht als medewerkers hun werkwijze willen veranderen en de toegevoegde waarde inzien.

Tot slot nog een belangrijk laatste advies, onafhankelijk van welke keuze je maakt: kies altijd een intranet of digitale werkplek die ‘op maat’ gemaakt wordt, zodat alle belangen worden behartigd. Dit is essentieel voor zowel de organisatie als de werknemer.