Update IOS 14 gepresenteerd tijdens WWDC

blog

Elk jaar in juni richt Apple zich een week lang tot software-ontwikkelaars gedurende de Worldwide Developers Conference, WWDC in het kort. Tijdens het WWDC wordt vaak nieuwe software gepresenteerd. En ook dit jaar is geen uitzondering.

Voorgaande jaren werden opening keynotes en aanvullende presentaties tijdens het WWDC op een locatie in San Francisco gegeven. Dit jaar zou het voor het eerst plaatsvinden in het nieuwe hoofdkantoor van Apple. Alleen door de coronacrisis is dit getransformeerd tot een webconferentie. Zo dus ook de opening van Tim Cook en consorten. 

Een van de belangrijkste punten is vaak de major update van iOS. Ik zet alle nieuwe gave features op een rij.

Wat is er nieuw in iOS14?

 

App Clips

App clips

App Clips zijn eigenlijk een soort mini apps (clips) die je kan gebruiken voor bijvoorbeeld het betalen van koffie of het reserveren van een step, zonder dat je daarvoor de gehele app geïnstalleerd hoeft te hebben. Deze clips worden dus geopend zonder dat je de daadwerkelijke app hebt geïnstalleerd op je telefoon, met het scannen van een QR-code of NFC-tag als snelkoppeling. Of via een knop in je browser. De clips zijn lichtgewicht (maximaal 10MB) en snel te benaderen.

 

WidgetKit

WidgetKit

WidgetKit is ook een nieuwe functionaliteit in iOS. Deze functionaliteit is al eventjes aanwezig in Android. Via widgets kun je extra informatie tonen op je startscherm die gekoppeld zijn aan gegevens binnen in de app. Denk bijvoorbeeld aan je kalender of de koers van een aandeel. 

And more...

 1. 1

  Kies je eigen standaard apps

  Welke browser wil je openen, welke e-mailprogramma wil je gebruiken, welke app moet Siri gebruiken om muziek af te spelen? Al deze dingen zijn aan te passen naar je eigen persoonlijke smaak vanaf iOS14. 

 2. 2

  Picture-in-picture video

  Een video kan nu picture-in-picture afgespeeld worden, zodat je de video kan blijven afspelen en bekijken terwijl je even snel een berichtje typt of aantekeningen maakt.

 3. 3

  Privacy

  iOS14 doet weer een schepje bovenop het privacy onderwerp. Per app kan je aangeven hoe nauwkeurig de locatievoorziening is richting de app. Daarnaast moeten apps toestemming gaan vragen voordat ze gegevens rondom gepersonaliseerde reclame gaan verzamelen.

 4. 4

  Navigatie

  Apple Maps krijgt ook een update; fietsroutes, flitslocaties en de eerste mogelijkheden van Apple CarKey hebben het licht gezien. Apple CarKey is een feature die je iPhone als autosleutel laten werken.

Apple Sillicon Macs

Naast het iOS geweld was er uiteraard ook ruimte voor een update van macOS. Er werd verteld dat Apple de transitie gaat starten van Intel chips naar eigen ARM-gebaseerde chipsets. Om de transitie van Intel naar hun eigen chipset vloeiend te laten verlopen, hebben ze Rosetta opgepoetst. Dit biedt direct nieuwe mogelijkheden voor virtualisatie, waaronder het draaien van iOS en ipadOS apps binnenin macOS Big Sur.

Dit zijn de eerste nieuwe en belangrijke features die Apple voor iOS 14 bekend maakt. Er worden ongetwijfeld meer ontdekkingen gedaan tijdens de WWDC-week door developers die dieper in de nieuwe iOS SDK’s duiken. Komen er nog gave features bij? Dan voegen we ze toe aan deze blog.

 

Nieuwsgierig naar meer nieuws over technologie? Schrijf je onder aan de pagina in voor de nieuwsbrief!