Wij zetten het voor je op een rij!

Welke Headless CMS platformen zijn er?

Welke Headless CMS platformen zijn er

Deze blog is een vervolg op de blog: Wat houdt een Headless CMS in?

Wanneer de keuze voor het gebruik van een Headless CMS is gemaakt moet er nog een keuze gemaakt worden welke Headless CMS oplossing hiervoor gebruikt gaat worden. Geen gemakkelijke keuze, helemaal gezien het feit dat er legio oplossingen zijn die allemaal bepaalde voor- en nadelen hebben. Daarom hebben wij een drietal Headless CMS oplossingen voor je op een rij gezet.

Allereerst: Ghost

Ghost is het populairste open source Headless CMS. Ghost is beschikbaar als SaaS oplossing maar het biedt ook de mogelijkheid om het CMS zelf te hosten. Ghost profileert zichzelf als een publishing platform met vooral de focus rondom text heavy blogs en artikelen. Het biedt een uitgebreide WYSIWYG editor dat lijkt op die van Medium, dit zorgt voor veel gebruikersgemak. Doordat de focus vooral ligt op blogs en artikelen leent het zich minder goed voor het maken van uitgebreide websites. Ghost biedt ingebouwde SEO optimalisatie als extra functionaliteit: handig! Ghost is buiten een webplatform ook beschikbaar als native app, dit biedt de mogelijkheid om heel gemakkelijk onderweg content te schrijven vanaf je mobiele apparaat.

Ten tweede: Contentful

Contentful is momenteel de populairste Headless CMS. Contentful is enkel beschikbaar als SaaS oplossing. Contentful focust zich volledig op pure content en de strucutuur waarin deze geplaatst wordt. Dit zorgt ervoor dat de content zich leent voor diverse doeleinde vanwege het flexibel inzetten van het “content model” waarin je de content opslaat. De vrijheid die Contenful biedt met het zeff in te richten ''contentmodel'' schept ruimte voor een uitgebreid pakket aan functionaliteiten. Een goed voorbeeld van die functionaliteiten is SEO-optimalisatie. Om dit voor elkaar te krijgen biedt Contentful een zeer gebruiksvriendelijke webplatform dat wordt ondersteund door een grote community.

Last but not least: GraphCMS

GraphCMS is een relatief nieuw Headless CMS die pas in 2015 is geïntroduceerd. GraphCMS is net als Contentful enkel beschikbaar als SaaS oplossing. Net als Contentful leent GraphCMS zich voor diverse doeleinde vanwege het flexibel inzetten van het content model. GraphCMS is qua concept vrij identiek aan Contentful maar biedt voor developers standaard een api structuur en taal die net iets fijner werkt. GraphCMS biedt zich aan als webplatform. Hoewel GraphCMS een erg handige en overzichtelijke tool is voor developers is het geen sterk platform voor eindgebruikers. GraphCMS is niet gebruiksvriendelijk en bevat nog een aantal bugs waardoor het invullen van de content vrij lastig gemaakt wordt.

Waar betaal je voor

Om een betere vergelijking te maken buiten het concept wat ieder platform biedt, hebben we nog een aantal technische details verzamelt. Voor de vergelijking zijn we uitgegaan van het goedkoopst aangeboden pakket. Ieder Headless CMS platform biedt op zijn beurt weer extra mogelijkheden door een uitgebreider, duurder, pakket te kiezen.

 

Ghost

Contentful

GraphCMS

Prijs

€€

€€€

Omgevingen

2

2

1

Gebruikers

10

2

Gebruikers rollen

5

1

1

Versie beheer

Ja

Ja

Nee

Locales

2

1

Aantal requests

100.000

2.000.000

1.000.000

Asset bandwidth

750GB

500GB

Records

5000

GraphQL API

Ja

Ja

Ja

App integratie

Ja

Nee

Ja