Welk Headless CMS platform kies je?

Blog

Welk Headless CMS platform kies je?

Dit blogartikel is een vervolg op het artikel: Een Headless CMS - iets voor jou?, waarin ik uitleg hoe een headless CMS werkt en wat de voordelen zijn. 

Wanneer je de keuze maakt voor het gebruik van een Headless CMS, is er nog een keuze te maken: welke Headless CMS oplossing zet je in? Geen gemakkelijke keuze, gezien het feit dat er legio oplossingen zijn die allemaal voor- en nadelen hebben. Daarom heb ik een drie Headless CMS oplossingen voor je op een rij gezet.

Allereerst: Ghost - open source headless CMS

Ghost is het populairste open source Headless CMS. Ghost is beschikbaar als SaaS oplossing maar biedt ook de mogelijkheid om het CMS zelf te hosten. Ghost profileert zichzelf als een publishing platform met vooral focus rondom text heavy blogs en artikelen. Het biedt een uitgebreide WYSIWYG editor die lijkt op die van Medium. Dit zorgt voor veel gebruikersgemak. Doordat de focus vooral ligt op blogs en artikelen, leent het zich minder goed voor het maken van uitgebreide websites. Ghost biedt ingebouwde SEO optimalisatie als extra functionaliteit: handig! Ghost is buiten een webplatform ook beschikbaar als native app. Dit biedt de mogelijkheid om heel gemakkelijk onderweg content te schrijven vanaf je mobiele apparaat.

Ten tweede: Contentful Saas oplossing

Contentful is momenteel de populairste Headless CMS. Contentful is enkel beschikbaar als SaaS oplossing. Contentful focust zich volledig op pure content en de strucutuur waarbinnen het geplaatst wordt. Dit zorgt ervoor dat de content zich leent voor diverse doeleinden vanwege het flexibel inzetten van het 'contentmodel' waarin je de content opslaat. De vrijheid die Contenful biedt met het zelf in te richten contentmodel schept ruimte voor een uitgebreid pakket aan functionaliteiten. Een goed voorbeeld van die functionaliteiten is SEO-optimalisatie. Om dit voor elkaar te krijgen biedt Contentful een zeer gebruiksvriendelijke webplatform dat wordt ondersteund door een grote community.

Last but not least: het relatief nieuwe GraphCMS

GraphCMS is een relatief nieuw Headless CMS, geïntroduceerd in 2015. GraphCMS is net als Contentful enkel beschikbaar als SaaS oplossing. Net als Contentful leent GraphCMS zich voor diverse doeleinden vanwege het flexibel in te zetten content model. GraphCMS is qua concept vrij identiek aan Contentful maar biedt voor developers standaard een API structuur en taal die net iets fijner werkt. GraphCMS biedt zich aan als webplatform. Hoewel GraphCMS een erg handige en overzichtelijke tool is voor developers is het geen sterk platform voor eindgebruikers. GraphCMS is niet gebruiksvriendelijk en bevat nog een aantal bugs waardoor het invullen van de content vrij lastig gemaakt wordt.

Waar betaal je voor?

Om een betere vergelijking te maken buiten het concept wat ieder platform biedt, hebben ik nog een aantal technische details verzamelt. Voor de vergelijking zijn we uitgegaan van het voordeligst aangeboden pakket. Ieder Headless CMS platform biedt extra mogelijkheden bij de keuze voor een uitgebreider, duurder, pakket.

 

Ghost

Contentful

GraphCMS

Prijs

€€

€€€

Omgevingen

2

2

1

Gebruikers

10

2

Gebruikers rollen

5

1

1

Versie beheer

Ja

Ja

Nee

Locales

2

1

Aantal requests

100.000

2.000.000

1.000.000

Asset bandwidth

750GB

500GB

Records

5000

GraphQL API

Ja

Ja

Ja

App integratie

Ja

Nee

Ja

Meer weten over headless CMS oplossingen? 

Wil je meer informatie over headless CMS oplossingen. Of weten welke het beste aansluit op jouw specifieke wensen? Wij vertellen er graag meer over. Neem dus gerust contact op! 

Hoe kies je het juiste cms?

Het is zover, de neuzen staan dezelfde kant op en er is budget vrijgemaakt voor een nieuw online platform. Maar er is veel keuze, als het gaat om een contentmanagementsysteem (cms). Waar is jouw organisatie het beste mee af? Het landschap van webplatformen is constant in beweging. Er zijn zoveel mogelijkheden voor de technologie: open- en closed- source, saas oplossingen en het opkomende ‘headless’. Ken jij de verschillen? 

De beste fit is de beste keuze

Tijd voor wat overzicht. Natuurlijk! Want het selecteren van een nieuw CMS is een pittig proces. Daar helpen we je graag bij. Met deze whitepaper krijg je inzicht in de verschillen tussen open-source, closed-source, saas en headless. Vervolgens nemen we je in 3 stappen mee langs belangrijke onderwerpen, die bepalend zijn bij voor het maken van jouw beste keuze. 

Na het lezen van deze whitepaper begrijp je welke optie het beste aansluit bij de wensen van jouw organisatie. Wel zo prettig, want het budget wil je tenslotte zo goed mogelijk benutten. Vul het formulier in en download vrijblijvend de gratis whitepaper!

Download de whitepaper!