E-sites met Happi Huid genomineerd voor een DIA!

DIA nominatie

Yes! We hebben weer een Dutch Interactive Award (DIA) nominatie te pakken! Deze keer in de categorie ‘Digital for Good’. En dat maakt ons super trots! Zeker omdat de genomineerde innovatie voor zowel artsen als patiënten erg waardevol is. 

Ziektelast van huidpatiënten onderschat

De ziektelast van een chronische huidaandoening wordt vaak onderschat. De lichamelijke en mentale impact kan groot zijn. Vaak hebben dermatologen maar 10 minuten te besteden tijdens een consult. Dat is te weinig tijd om ook op mentaal vlak een helder beeld te krijgen. Daarbij ogen huidpatiënten vaak niet ziek en weten ze hun aandoening goed te camoufleren. Hoe het werkelijk gaat met een patiënt, is dus niet altijd zichtbaar. Zeker 40 procent van de psychische klachten bij huidaandoeningen wordt tijdens reguliere consulten niet herkend.  

Vanuit positieve ervaringen met een soortgelijk concept voor hiv-patiënten, ontstond bij  Internist-infectioloog Guido van den Berk (OLVG) en collega Joop Arends (UMC Utrecht) de overtuiging dat de combinatie van Value Based Healthcare (persoonsgerichte zorg) en patiënt empowerment (meer eigen regie), voor meer patiëntgroepen een succesformule kon zijn. In samenwerking met dermatoloog Patrick Kemperman (UMC Amsterdam en Dijklander ziekenhuis) ontwikkelden zij een digitale oplossing, die helpt om de (psychische) ziektelast bij chronische huidziektes beter te monitoren en patiënten meer controle te geven over hun eigen gezondheid. Daarmee zou de ziektelast omlaag te brengen zijn en kon het uiteindelijke doel ‘het welzijn van de huidpatiënt verhogen’ gerealiseerd worden. 

Een Happy patiënt is een Happy arts

In samenwerking met dermatologen en patiënten is de Happi Huid app ontwikkeld. In de app houden huidpatiënten hun ziekteactiviteit, gezondheidsbeleving en kwaliteit van leven bij. Maar ook hun actuele huidbeeld, door foto’s toe te voegen. Artsen kijken (op afstand) mee en monitoren hoe het écht met patiënten gaat. De app helpt prioriteiten stellen, waardoor consults gerichter en sneller te doorlopen zijn. En het wordt mogelijk om eerder in te grijpen bij veranderingen door de signaalfunctie. 

Een bijkomend voordeel is dat de app ook zorgt voor een flinke efficiëntieslag in het zorgproces. Wanneer de patiënt zich goed voelt, zijn routine-controles te vervangen door online-consulten. Dit betekent: meer gemak voor de patiënt, die het contact met de arts niet hoeft te verliezen. En meer tijd voor de arts, die te besteden is aan patiënten die zorg harder nodig hebben. Bovendien zijn er uiteindelijk minder consulten nodig. Het bespaart dus zorgkosten. 

Showreal Happi Huid

Waarom is dit een DIA waard?

Er zijn 1,2 miljoen huidpatiënten in Nederland. Inmiddels wordt de app door ruim 3600 patiënten gebruikt en daar komen dagelijks voor nieuwe gebruikers bij. Via een koplopergroep met ziekenhuizen, die Happi actief gaat inzetten in het zorgpad, komen steeds meer patiënten in aanraking met persoonsgerichte zorg die aansluit bij de complexiteit van huidziekten. 

De ontwikkeling van een eigen identiteit en een positief zelfbeeld gaat moeizamer bij mensen met een huidaandoening. Door het gebruik van de app is er meer aandacht voor voor schaamte, depressie, angst of problemen met persoonlijke relaties. Dermatologen verwijzen nu bij dit soort klachten tijdig door naar een psycholoog. Daarnaast helpt de app patiënten ook praktisch door het bijhouden van medicatie-momenten, consult-afspraken en metingen. 

De app werkt. Het succes komt mede voort uit research en toetsing in de praktijk. De app is ontwikkeld in nauwe samenwerking met dermatologen en patiënten. Om de zorg via de app constant te verbeteren, wordt aan gebruikers actief om feedback gevraagd. De innovatie is niet alleen goed voor patiënten, maar ook voor de zorg. Artsen helpen patiënten sneller met de juiste zorg, waardoor tijd en kosten worden bespaard.

Bekendmaking DIA winnaars op 3 november

We gaan ons best doen om samen met de klant, de jury te overtuigen met deze case. De winnaars van de Dutch Interactive Awards worden op dinsdag 3 november bekendgemaakt tijdens een online DIA awardshow. Meer informatie over deze innovatie? Bekijk de HappiHuid case.

Nominatie Dutch Interactive Awards Happy Huid app